United Fighters
Trelleborgs största kampsportscenter
Olympisk Tyngdlyftning
Ragnar Öhman 160kg i ryck på SM 2016

Tyngdlyftning är en olympisk gren och var med på det olympiska programmet när de moderna spelen startade 1896 i Aten. Med undantag av OS 1908 i London och 1912 i Stockholm har sporten varit med vid samtliga OS. Genom tiderna har det skett en utveckling från att lyfta en bestämd vikt så många gånger som möjligt, till stigande vikter. I de tidigaste åren lyftes hela 5 moment, där bland annat enarmslyft fanns med. Efter OS 1972 i München har den olympiska tyngdlyftningen uteslutande bestått av ryck och stöt. Från första början hade man inga viktklasser, de infördes först vid OS 1920 i Antwerpen, det har genom åren skett flera förändringar av dessa.


Lyftarna tävlar i olika viktklasser som för herrar är 56-62-69-77-85-94-105 samt +105 kg och för damer 48-53-58-63-69-75-90 och +90 kg. Vikten anger det maximala man får väga. Innan varje tävling vägs samtliga deltagare för att avgöra i vilken viktklass de ska tävla i.


Man tävlar i disciplinerna ryck och stöt, i nämnd ordning och med maximalt 3 lyft i varje disciplin.

  • Ryck - stången lyfts med bägge armar i ett moment från golvet till sträckta armar.
  • Stöt - är ett tvåmomentslyft, först lyfts stången med bägge armar från golvet till axlarna/bröstet, därefter knuffas eller stöts stången upp på sträckta armar. Stången skall hållas på sträckta armar och under kontroll innan lyftaren får signal från domarna att släppa ner stången.

Den stora skillnaden ligger alltså i att lyftaren i stöt "mellanlandar" med skivstången på axlarna, reser sig upp och sedan stöter upp stången på raka armar, medan han/hon i ryck drar upp skivstången direkt till raka armar och därefter reser sig.


Vikten väljs fritt av lyftaren, minsta tillåtna viktökning av skivstången mellan försöken är 1 kg. Det finns inga gränser för hur mycket man får öka. Totalt har lyftaren 3 försök i varje delgren, ryck och stöt, detta oavsett om lyftet klaras eller inte.

Lyften bedöms av 3 domare, som var för sig kan godkänna alternativt underkänna ett lyft. Alla domarna behöver inte vara eniga, majoriteten avgör. Vinnare är den lyftare som uppnår högsta resultat när bästa ryck och stöt läggs samman. Lyfter två eller flera lyftare samma resultat, avgörs tävlingen till fördel för den lättaste lyftaren. Lyftarna bestämmer själva på vilka vikter de önskar starta på. Lyftaren har 1 minut på sig att påbörja lyftet, undantag är då en och samma lyftare skall utföra 2 eller 3 lyft utan att en annan lyftare har lyft, då tilldelas 2 minuter till försöket. Vikten på stången får inte minskas.


Skivstången för damer väger 15kg och för herrar 20kg. Stången kan belastas med skivor som väger, 0,5 kg, 1 kg, 1,5 kg, 2 kg, 2,5 kg, 5 kg, 10 kg, 15 kg, 20 kg och 25 kg samt lås på 2,5 kg som förhindrar att skivorna glider. Belastningen skall vara symmetrisk och alltid med de tyngsta skivorna närmast stångens mitt.

Öppen Hall Fredagar
2018-01-16 17:50
Jag finns som instruktör  i ÖPPEN HALL / TYNGDLYFTNING STYRKETRÄNING VÄLKOMNA!!!

Ann-Christin
Tyngdlyftning VT 2018
2018-01-05 12:22
God fortsättning allihopa! 

Som ni ser i kalendern så är träningstider upplagda för 2018 VT. Det är öppet gym dvs. man kan träna fritt då för här är perosnal som har öppet. Jag kommer att hålla i pass som jag skriver upp när vi har allt material vi behöver så håll utkik!

Ragnar
Ragnar Öhman instruktör
2017-12-07 15:10

Hej allihopa!

 

Ragnar Öhman här, trefaldig nordisk mästare i olympisk tyngdlyftning samt nio SM guld! Har tränat olympisk lyftning i 17 år samt utbildad steg 1 och steg 2 tränare i olympisk tyngdlyftning. Innehar de svenska rekorden i ungdom klass +94kg samt junior 105kg och +105kg. Även yngst genom tiderna att stöta 200kg. Har även deltagit på två VM samt sex EM med en 7e plats på EM som bäst! Just nu driver jag eget företag inom träning - olympisk lyftning och vill sätta United Fighters, Trelleborg och Sverige  på kartan för olympisk tyngdlyftning i världen!

 

Tack!

 

Ragnar

Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen